Warm en Zorgzaam

Sociaal-Emotioneel Leren
Sociaal-emotioneel leren als basis. In onze onderwijsvorm (T9, OV4) is het belangrijk dat we rekening houden met de emotionele onderwijs-, opvoedings- en ondersteuningsbehoeften van onze leerlingen. Dit is een noodzakelijke voorwaarde om tot leren te komen. 
​
Wij baseren ons voor onze leerlijn op:
-
de SEL-competenties zoals beschreven door Kees van Overveld
-
en de sociaal-emotionele ontwikkelingsfasen volgens Dösen
Er is immers een verschil tussen ‘kunnen’ en ‘aankunnen’. Dit betekent dat we steeds op maat werken en ons afstemmen op de mogelijkheden van de leerling.  
Window of Tolerance & Polyvagaaltheorie (Porges)
Als school vertrekken wij vanuit de wetenschappelijke concepten van de Window of Tolerance (het stressraampje) van Daniel Siegel en de Polyvagaaltheorie van Stephen Porges. Deze theorieën helpen ons te begrijpen hoe onze hersenen en ons zenuwstelsel reageren op stress en emoties.
​
We willen de leerlingen bewust maken van:
-
wat stress bij hun lichaam doet
-
welk patroon hun lichaam kiest wanneer het veel stress ervaart
-
én vooral wat hen helpt om met de stress die het (dagelijks) leven met zich
meebrengt om te gaan


Stress aanpakken via ademhaling
Hartcoherentie
Eén van de tools die we onze leerlingen aanreiken om met stress leren om te gaan is via hun ademhaling en hartcoherentie. Tijdens de lessen sociaal-emotioneel leren (SEL) zetten we in op ademhaling en hartcoherentie. Dit is een wetenschappelijk gefundeerde methode om zelfstandig stress te leren beheersen
Schoolse maatregelen
We bieden structuur en duidelijkheid via warme kordaatheid vanuit het 4-ladenmodel: elk gevoel mag, maar niet elk gedrag kan. Ieder van ons draagt immers bij tot het veilig schoolklimaat dat we willen bieden.
​
Daarnaast zetten wij in op herstelgericht werken, waarbij we samen zoeken naar oplossingen en begrip, met als doel het herstellen van relaties en het bevorderen van een positief leerklimaat.