ATTEST
Op basis van je prestaties in het voorbije schooljaar spreekt de delibererende klassenraad zich in de eerste plaats uit over je slaagkansen in het volgende schooljaar. Er is een verschil tussen het 1ste leerjaar van de eerste graad en de hogere leerjaren.
​
In het 1ste leerjaar van de eerste graad:
-
als je geslaagd bent, krijg je er een oriënteringsattest A waarin de klassenraad je
-
ofwel zonder beperkingen toelaat tot het volgende leerjaar;
-
ofwel toelaat tot het volgende leerjaar, maar
-
niet naar om het even welke basisoptie of pakket; en/of
-
je in het 2de leerjaar verplicht om je tekorten bij te werken (remediëring).
-
-
​
De delibererende klassenraad bezorgt je samen met je rapport de belangrijkste redenen voor die beslissing.
​
-
als je niet geslaagd bent, krijg je een oriënteringsattest C en kan je niet overgaan naar een volgend leerjaar. De delibererende klassenraad bezorgt je samen met je rapport de belangrijkste redenen voor die beslissing.
Vanaf het 2de leerjaar van de eerste graad:
-
als je geslaagd bent, krijg je:
-
een oriënteringsattest A, dan word je zonder beperkingen toegelaten tot het volgende leerjaar;
-
een oriënteringsattest B: je mag naar het volgende leerjaar overgaan, maar niet naar om het even welke studierichting. De delibererende klassenraad oordeelt dat bepaalde resultaten te zwak zijn om er een redelijke slaagkans te hebben en bezorgt je samen met je rapport de belangrijkste redenen voor die beslissing.
-
-
als je niet geslaagd bent, krijg je een oriënteringsattest C. Je kan dan niet overgaan naar een volgend leerjaar. De delibererende klassenraad bezorgt je samen met je rapport de belangrijkste redenen voor die beslissing.
​
Een oriënteringsattest is bindend, ook als je van school verandert.
​
-
Overweeg je om je leerjaar over te zitten?
Voor het overzitten van een leerjaar heb je meestal een gunstig advies van de delibererende klassenraad nodig. Bij een gunstig advies van die klassenraad moet je ook (een niet-bindend) advies vragen aan het CLB dat jou zal ondersteunen in jouw beslissing om al dan niet over te zitten. Dat is het geval vanaf het 2de leerjaar van de eerste graad als je een oriënteringsattest B behaalde en je je leerjaar (in dezelfde of in een andere studierichting) wil overzitten.
Behaalde je in het 1ste leerjaar B een oriënteringsattest A zonder beperkingen, dan kan je beslissen om het 1ste leerjaar A over te zitten. De delibererende klassenraad en het CLB kunnen je hierin adviseren, maar hun adviezen zijn niet bindend.
Behaalde je in het 2de leerjaar van de eerste graad en de hogere leerjaren een oriënteringsattest A, dan kan je beslissen om je leerjaar over te zitten in een andere studierichting. In dat geval moet je aan het CLB advies vragen om je te helpen beslissen of je je leerjaar, ondanks je gunstig resultaat, toch wil overzitten in een andere studierichting. Dit advies is niet bindend. De delibererende klassenraad kan je hierin ook adviseren, maar zijn advies is ditmaal ook niet bindend.
Behaalde je een oriënteringsattest C, dan kan je weliswaar steeds het leerjaar overzitten.
Eindjaren van een graad worden bekrachtigd met een studiebewijs dat van waarde is in de maatschappij:
​
-
een getuigschrift van de eerste graad;
-
een getuigschrift van de tweede graad;
-
een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad BSO;
-
een diploma van secundair onderwijs (op het einde van het tweede leerjaar van de derde graad ASO/ TSO of op het einde van het derde leerjaar van de derde graad BSO(specialisatiejaar));
-
een certificaat van het Se-n-Se van de derde graad.
In een beperkt aantal gevallen kan het gebeuren dat de delibererende klassenraad eind juni over onvoldoende gegevens beschikt om te kunnen beslissen of je het leerjaar met vrucht hebt beëindigd. Hij kan je dan bijkomende proeven opleggen in de loop van de zomervakantie om zo de nodige gegevens te verzamelen. Ten laatste op de eerste lesdag van het volgende schooljaar zal de klassenraad een beslissing nemen en die meedelen aan je ouders.
In uitzonderlijke gevallen kan de delibererende klassenraad op het einde van het 1ste leerjaar van een graad beslissen dat je ondanks enkele tekorten toch al mag starten in dat 2de leerjaar. Je moet dan wel in de loop van dat 2de leerjaar die tekorten wegwerken. De school zal je hierbij ondersteunen. Op het einde van het 1ste leerjaar krijg je dan geen oriënteringsattest, maar enkel een attest van regelmatige lesbijwoning. Tegen dat attest kan je niet in beroep gaan.
Uitzonderlijke gevallen zijn:
​
-
wanneer je door ziekte of ongeval een groot deel van de leerstof hebt gemist;
-
wanneer je als ex-OKAN-leerling een grote inhaalbeweging moet maken voor één of meer vakken.
Als je in de loop van het 2de leerjaar van school of van studierichting zou veranderen, kan het zijn dat de delibererende klassenraad van het 1ste leerjaar opnieuw zal samenkomen om alsnog een oriënteringsattest uit te reiken. Als je ouders niet akkoord gaan met die beslissing, geldt dezelfde procedure als bij een oriënteringsattest op het einde van het schooljaar.